rellotge
logotip cassadigital.cat
| h

Perfil

Joan Maymí Coloreu sindicar

Cassanenc nascut l'any 1945. Membre de "la Colla", des dels seus inicis. Exregidor de l'Ajuntament de Cassà de la Selva (anys 1979-1987).Exdiputat de la Diputació de Girona (anys 1984-1987). Pèrit Industrial, Elèctric.


Últimes entrades



Arxiu



Altres blocs



Bloc de Joan Maymí Coloreu



en temps de crisi, als anys 1800...

< Anterior | Següent >


DIMARTS, 01 ABRIL 2014 16:51h

 Estic llegint "Els Miserables", de Victor Hugo, novel.la romàntica, històrica que transcorre a França durant la primera meitat del segle XIX.

El protagonista, Joan Valjean, expresidiari per haver robat un pa per alimentar la família que es moria de gana, una vegada complerta la condemna es canvia el nom, ara es diu Magdalena, i se'n va aviure a un altre poble, M., lluny d'on havia viscut abans d'entrar a la presó, on monta negocis, fàbriques, fa inversions i guanya molts diners. D'aquestes accions en surt beneficiada la gent del poble que treballa per ell i es guanya molt bé la vida...

En un altre judici, per un robo fet abans del primer ingrés a la presó, és condemnat a pena de mort, i el rei li commuta per cadena perpètua tot reconeixent el canvi que havia fet cap a una actitud generosa, humil, bondadosa, altruista, desinteressada.

Bé, en Victor Hugo us ho explicarà millor que no jo.

 "...No s'haurà oblidat que Joan Valjean tenia a M. costums religioses.  Algun periòdic, entre altres el "Constitucional", van presentar la commutació de la pena com un triomf del partit  clarical.

... Pel demés - diguem,-ho d'una vegada per sempre -  la prosperitat de M. va desaparèixer amb el senyor Magdalena; tot el que havia previst en la seva nit de vacil.lació i de febre es va realitzar; faltant ell, va faltar l'ànima de la població. Després de la seva caiguda es va verificar a M. aquest repartiment egoista de l'herència dels grans homes caiguts, aquesta fatal desmembració de les coses floreixents que s'efectua tots els dies foscament en la comunitat humana, i que la història no ha consignat més que una vegada, perquè es va fer després de la mort d'Alexandre el Gran. Els tinents es van coronar reis; els contramestres es van improvitzar fabricants. Van sorgir les rivalitats envejoses. Es van tancar els vastos tallers de Magdalena; els edificis es van arruinar, dispersant-se els treballadors. Uns deixant el país, altres van deixar l'ofici.

...tot es va anar empetitint... Magdalena ho dominava tot i ho dirigia tot. Caigut ell, cadascú va anar pel seu costat; l'esperit de lluita va succeir l'esperit d'organització, l'aspror a la cordialitat, l'odi de l'un contra l'altre, a la benevolença del fundador per tots; els fills enganxats pel senyor Magdalena es van enredar i es van trencar; es van falsificar els procediments, es van envilir els productes, es va matar la confiança, van disminuir les exportacions, hi va haver menys comandes, va baixar el salari, es van tancar els tallers, i aviat va venir la ruptura. I després res pels pobres. Tot es va esvair."

Hi trobeu tanta diferència del que es descriu a "Els Miserables" al que fa anys està passant? La veritat: jo no.


I és que al fons ells, nosaltres, els d'abans i els que vindran tots som humans i l'orgull sempre venç a la humilitat.






Comentaris


No hi ha cap comentari a aquesta entrada




Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


© cassadigital.cat, | qui som | crèdits | avís legal | publicitat | contacta'ns