rellotge
logotip cassadigital.cat
| h

Perfil

Joan Carles Codolà Vilahur sindicar

Joan Carles

Sóc periodista si bé només n'exerceixo a mitja jornada. Fa 15 anys que sóc director de Llumiguia i a partir d'ara també portaré el timó del cassadigital.cat. M'apassiona la fotografia i el meu poble, Cassà. Potser per això m'agrada donar suport a totes els entitats que puc...Últimes entradesArxiuAltres blocsBloc de Joan Carles Codolà VilahurNo arriba ni al 3 per mil...

< Anterior | Següent >


DISSABTE, 22 DESEMBRE 2012 16:16h

Què són 25.500 euros en un pressupost total de més de deu milions? No res, un tres per mil, va dir el regidor d'hisenda (en realitat ni tan sols això si es compten els pressuposts de tots els organismes locals). I aquest 0,25% és el que ha desencadenat la primera gran tempesta de l'actual legislatura a l'interior de l'Ajuntament amb un huracà inicial que veurem fins on arriba.
Per entendre el significat i la importància d'aquest 0,25% cal analitzar el funcionament de l'Ajuntament en aquest any i mig d'ençà les eleccions del maig de 2011.
La majoria relativa de CiU deixava l'equip de govern en una posició complicada per governar i l'obligava a negociar totes les seves actuacions si no volia trobar-se amb problemes per tirar endavant la seva gestió.
Es plantejava la necessitat de pactes puntuals amb qui mes volgués estar d'acord amb l'equip de govern en cada cas i per això a vegades s'aplicava aquest principi de la geometria variable que permet que la majoria es pugui aconseguir gràcies a un, a l'altre o als de més enllà.

I fins ara la tàctica havia funcionat amb moltes abstencions en cada ple. L'oposició deia que no estava ben be d'acord amb el que proposava l'equip de govern, però per allò de "no posar obstacles a l'acció municipal" permetia que anessin fent via. Així tota l'oposició en pes es va abstenir als pressupostos de l'any 2012 i han repetit postures semblants en altres temes econòmics o urbanístics i han permès que la legislatura anés funcionant correctament. Era el que se'n deia "una oposició constructiva" que d'alguna manera recollia el guant llançat a l'inici de legislatura per l'alcalde quan havia demanat l'aportació de tots els regidors per tirar endavant els quatre anys de govern en minoria.
Era un pacte potser no escrit però que anava prou bé; des del govern no es feia llenya de l'actuació de l'anterior govern (la justa, això sí) i els regidors de l'oposició feien servir la seva artilleria en les comissions prèvies i en les reunions internes donant la imatge més educada i constructiva en els plens.

I la cosa semblava que aniria igual en els pressupostos per al 2013 però un pacte de darrera hora entre CiU i el regidor del SI ha trencat aquest fràgil equilibri, amb la qual cosa des d'ERC s'ha decidit passar a l'oposició pura i dura i deixant a CiU que s'espavili amb el govern per als propers dos anys i mig. Ara la pilota està al teulat de CiU i sobretot del regidor del SI que no sé si havia calculat prou bé els efectes de la seva esmena als pressupostos. Si realment ho tenia clar i era conscient dels efectes que tindria la seva esmena, possiblement el pas següent serà un pacte de legislatura entre CiU i SI que donarà la majoria necessària per governar amb tranquil·litat.

Si no hi ha pacte escrit caldrà que hi hagi un consens no escrit entre les dues formacions per assolir els mateixos objectius, cosa que a la pràctica podria representar una absorció del SI dins CiU, amb tots els efectes que això comportaria...

No parlem del PSC ja que un dels grans damnificats personalment i política per l'esmena va ser el regidor d'aquest grup que va donar la cara per l'equip de govern sense ser-ho i el van deixar com el caganer dels pastorets "amb el cul a l'aire" i no cal esperar que pugui arribar a un acord immediat amb CiU.

És clar que hi ha una altra sortida i és la reflexió comuna dels dos grups majoritaris - els dos cap de llista tenen el tarannà necessari per poder-ho fer- i trobar el camí per restablir el mínim consens per recuperar la "cordialitat política" que fins ara havia funcionat força bé.

Caldrà esperar unes setmanes i llavors sabrem si la tempesta viscuda és un huracà que s'ho ha emportat tot o simplement un xàfec d'estiu que no ha deixat destrosses irremeiables.

I tot per 0,25% del pressupost! si arriba a ser l'1 % que hagués passat?

I aprofito per desitjar a tots els lectors...

Bones festes i feliç 2013! 


lectures 3257 lectures comentari 5 comentaris


Etiquetes: pressupost, ciu, psc, erc, si,Comentaris

Jo també participo 07.1.2013. 17.00h Cassà de la Selva

Ben fet, Marc. Està bé saber que hi ha algú que no entra en "tejemanejes" a l'ajuntament.


jo no acabo d'entendre... 29.12.2012. 12.30h Cassà de la Selva

Penso que en Marc i la gent de SI pot fer exactament el que li doni la gana, però fer pactes a última hora, amb coses ja demandes i negades a altres reunions implica voler quedar-se el redit d'un 0'25 que es podia haver assumit i proposat en aquestes famoses reunions... Per altra banda em quedo amb la frase :"Si no hi ha pacte escrit caldrà que hi hagi un consens no escrit entre les dues formacions per assolir els mateixos objectius, cosa que a la pràctic... Llegir més


oïent 24.12.2012. 19.45h Cassà de la Selva

Votar favorablement a uns pressupostos comporta una sèrie de responsabiliats,els pressupostos marquen l'acció política a realitzar i si la valides, cal ser conseqüent i assumir els fracassos i errors que se'n derivin. Si tant bona és la gestió que està realitzant el regidor de SI, crec que faría un gran favor al poble entrant al govern , gestionat el dia a dia del poble,tirant endavant els projectes del seu programa i obviament entoma... Llegir més


Jo no sóc tonto 23.12.2012. 19.30h Cassà

En realitat no ha passat res més que, uns senyors s'han enfadat molt, molt i molt. perquè s'ha aconseguit més diners per les families, escoles i gent necessitada i no han sigut ells. Tot el demés és mandanga que no interessa a ningú més que a aquests mateixos senyors i als seus egos.


apolitic 23.12.2012. 14.15h cassà

Dubto molt que el regidor de SI acabi absorbit per CiU o que firmin cap acord de govern , segurament aquest noi continuarà fent servir el sentit comú a l’hora de donar el seu vot a qualsevol tema i tot i que ara estarà en el punt de mira de ERC i PSC , ell te la gran sort que pot actuar segons el seu criteri i li és igual que els altres partits li diguin que a pactat amb CiU perquè si li te que girar l’esquena al govern en coses que no es veuen clar... Llegir més
5 !10 !20 !Tots
1
Comenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validació.

La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


La direcció del web cassadigital.cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg. Veure la normativa


© cassadigital.cat, | qui som | crèdits | avís legal | publicitat | contacta'ns